اعصاب و روان

اختلالات سلامت روان

اختلال سلامت روان، یک الگوی رفتاری یا ذهنی است که بر خلق و خو، تفکر یا رفتار فرد تأثیر می گذارد، به گونه ای که باعث ناراحتی یا اختلال در بخش های مهم عملکردی فرد می شود. انواع مختلفی از اختلالات سلامت روان مانند افسردگی، اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، اختلالات پرخوری عصبی ، اختلالات مصرف مواد و اختلالات شخصیتی وجود دارد که می تواند عوامل مختلفی داشته باشد. اختلالات سلامت روان بسته به نوع، شدت و علت اختلال و همچنین ترجیحات و نیازهای فرد با روش های مختلفی قابل درمان است. برخی از درمان های رایج برای اختلالات سلامت روان شامل دارودرمانی، روان درمانی و درمان با استفاده از تحریک مغز است.

دارودرمانی

دارو برای اختلال سلامت روان یک اصطلاح گسترده است و به انواع مختلفی از داروها اشاره دارد. این داروها شامل داروهای ضد افسردگی، ضد اضطراب (از جمله داروهای آرام بخش) و همچنین داروهای ضد روان پریشی می باشد که می توانند به درمان علائم بیماری های مختلف روانی کمک کنند. نوع و دوز دارویی که فرد نیاز دارد، ممکن است به عوامل مختلفی مانند نوع بیماری، شدت و نحوه پاسخ او به درمان بستگی داشته باشد. دارودرمانی اغلب برای تاثیر گذاری بیشتر در ترکیب با سایر اشکال درمان مانند روان درمانی، مشاوره یا تغییر سبک زندگی استفاده می شود. عوارض جانبی دارو و پایبندی بیمار به رژیم درمانی ممکن است در افراد مختلف تفاوت داشته باشد.

روان درمانی

روان درمانی یا مشاوره یکی از رایج ترین درمان ها برای اختلالات سلامت روان است که شامل صحبت با یک متخصص   می شود که می تواند به فرد کمک کند که افکار، احساسات و رفتارهای خود را درک کند و با مشکلات خود کنار بیاید. انواع مختلفی از روان درمانی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT)، درمان بین فردی (IPT)، رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) یا درمان روان پویایی وجود دارد. روان درمانی می تواند به صورت فردی، گروهی یا با اعضای خانواده انجام پذیرد.

درمان با استفاده از تحریک مغز

در این روش، جریان های الکتریکی یا میدان های مغناطیسی در مناطق خاصی از مغز اعمال می شوند. این روش، برای درمان بیماری های روانی شدید یا مقاوم به درمان مناسب است. درمان تشنج الکتریکی (ECT)، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)، تحریک عصب واگ (VNS) یا تحریک عمقی مغز (DBS) مثال هایی از این روش هستند. این روش معمولاً زمانی استفاده می شود که بیمار پایبندی لازم به رژیم دارودرمانی را نداشته و یا سایر درمان ها شکست خورده باشند. این روش  می تواند عوارض جانبی جدی مانند از دست دادن حافظه یا سردرد های مداوم ایجاد کند.

مکمل های دارویی قارچی

در کنار همه این روش های درمانی، استفاده از مکمل های دارویی قارچی که منجر به بهبود عملکرد مغز می شوند در خور توجه است. مراقبت از سلامت روان توسط قارچ های دارویی به شکل درمان جایگزین یا مکمل، اخیرا در دستور کار درمانی بسیاری از کشور ها قرار گرفته و شامل استفاده از قارچ های خوراکی و دارویی می شود که دارای ترکیبات فعال زیستی با فواید بالقوه برای مغز و سیستم عصبی هستند. برخی از قارچ‌های دارویی که تأثیر آن بر سلامت روان اثبات شده است، عبارت از موارد زیر است.

Hericium erinaceus

در طی مطالعات بسیار، نشان داده شده است که این قارچ منجر به تحریک فاکتور رشد عصبی (NGF) می شود. این فاکتور پروتئینی است که باعث بقا و رشد نورون ها شده، به بهبود عملکردهای شناختی مانند بهبود حافظه و توجه کمک کرده و می تواند در پیشگیری یا درمان بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون موثر واقع شود. این قارچ همچنین ممکن است با تعدیل سطوح انتقال دهنده های عصبی، مانند سروتونین و دوپامین، اثرات ضد افسردگی و ضد اضطراب داشته باشد.

Lacquered bracket

این قارچ قرن هاست که به دلیل خاصیت تعدیل کنندگی پاسخ ایمنی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن در طب سنتی چینی استفاده می شود. ماده موثره موجود در این قارچ، به دلیل کاهش استرس اکسیداتیو، التهاب و مرگ نورون ها در مغز، اثرات محافظت کنندگی عصبی دارد. براساس مطالعات، مصرف این قارچ منجر به بهبود خلق و خو، کیفیت خواب و عملکرد شناختی در افراد سالم و بیماران مبتلا به افسردگی و اضطراب می شود.

Grifola frondosa

این قارچ سرشار از پلی ساکاریدها مانند بتا گلوکان است که دارای اثرات ضد تومور و تعدیل کنندگی سیستم ایمنی می باشد. همچنین با افزایش سطح سروتونین و دوپامین در مغز و کاهش فعالیت مونوآمین اکسیداز (MAO)، اثرات ضد افسردگی ایجاد می کند و با افزایش نوروژنز، تشکیل نورون های جدید را در هیپوکامپ، افزایش می دهد.

Psilocybe cubensis

این قارچ حاوی ماده سیلوسایبین است. سیلوسایبین با فعال کردن گیرنده های سروتونین در مغز، به درمان اختلالات روانپزشکی مختلف مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات مصرف مواد، اختلال وسواس فکری-اجباری و اختلال استرس پس از سانحه کمک می کند. سیلوسایبین با ایجاد تجربیات عاطفی و معنوی عمیق باعث غلبه بر الگوهای منفی شده و تغییرات مثبتی را  در فرد ایجاد می کند.

اقدامات بزرگ اسپادژن در مسیر سلامت روان

شرکت اسپادژن با بهره گیری از زیر ساخت های تولیدی مطابق با تکنولوژی های روز دنیا، پروسه تولید قارچ های Hericium erinaceus ،Lacquered bracket ،Grifola frondose و Psilocybe cubensis را در مقیاس صنعتی آغاز نموده است. تیم تحقیقاتی اسپادژن با توسعه فرآورده های مبتنی بر این دسته از قارچ ها و با همکاری مؤسسات آکادمیک پیشرو، در حال انجام مطالعات بالینی بر روی تاثیرات آن ها جهت درمان و بهبود اختلالات سلامت روان می باشد.

پیمایش به بالا